03 februari 2013

Lyxig chokladform

Förra nyår så gjorde jag dessa chokladformar, eller vad man ska kalla dem för, som man kan fylla med lite vad man vill, mousse eller fluff tex. Jag har fått en del förfrågningar på hur man gör och har därför gjort en liten steg-för-steg beskrivning.



 Börja med att trycka ut en rundel av en kladdkaka eller vad man vill ha som botten och klipp sedan till en bit oh-plast som denna ovan (syns lite dåligt då den ligger på bakplåtspappret), eller hur du vill ha formen på själva chokladformen.



Ta kladdkakan och mät oh-plasten runt kakan och klipp sedna av oh-plasten ungefär där jag har tummen samt markera med penna där plasten möts i skarven. Ska du göra flera formar så ritar du av och klipper ut så många du behöver nu, så du slipper mäta på varje och så de blir likadana.


Smält sedan choklad, bäst blir det såklart om man tempererar, men det gjorde inte jag och det gick bra ändå. pensla på choklad på plasten till markeringen så du får en liten liten bit över som där inte är choklad på. Vill man ha mönster på chokladen så lägger man en bit chokladöverföringsark på oh-plasten innan man penslar den med choklad. Överföringsark finns att beställa hos strössel och annat http://www.strosselannat.se/overforingsark-till-choklad/. När chokladen är jämnt penslad på så lyfter du upp och flyttar plasten så att chokladen som kommit runt om försvinner.



Låt chokladen ligga och stelna lite lite, så att den inte rinner och ta sedan den och sätt fast på bottnen.



 Snurra den runt hela bottnen och håll fast nere vid, sätt en bit tejp så plasten stannar ihop. Behöver man så kan man pensla lite choklad inuti formen i skarven om man inte har fått den att gå helt ihop. Ställ den sedan i kylen för att stelna.


 När den har stelnat helt är det bara att ta bort tejpen och dra av plasten.



 Klart! Bara att knyta ett band om och fylla med valfri fyllning, lättast är att använda en sprits när man fyller dem och ha gärna mer en en sorts fyllning. Tänk på att pannacotta eller annat som är lite varmt innan de ställs på kylning inte passa då det ju smälter chokladen :).





2 kommentarer:

  1. Tack för en bra beskrivning på detta kreativa bakverk :-)

    SvaraRadera
  2. Hej!

    En snabb fråga bara...Om man inte tempererar chokladen, har aldrig gjort det och är lite rädd för att testa :-) , kan man ha dem i kylen tills man ska servera dem eller ska de stå framme? Tänker att de kanske sjunker ihop om de blir fuktiga i kylskåpet...?

    Tack på förhand!
    //Julia

    SvaraRadera