Recept
Fudgeäpplen
6st
6 st ekologiska äpplen
ca 15 st vaniljfudge bitar
lite flytande honung
mandelspån
Sätt ugnen på 220 grader. Tvätta och torka äpplena, vill man göra en blomma skär man av toppen först (se bilden nedan), annars så bara gör man hål i mitten av äpplet med hjälp av en äppelurkärnare, kör med den några gånger så du får ett lagom stort hål. Skär försiktigt med en vass kniv i skalet som en spiral uppifrån och ner på äpplet, detta gör man bara för att skalet inte ska spricka och bli fult. Ställ äpplena på en ungsform, eller på bakplåtspapper och dela fudgen i bitar och tryck ner så mycket du kan i hålet. Lägg några bitar uppe på och pensla med lite honung och strö över mandelspån, pensla även äppelblomman med honung och lägg på bakplåtspappret. Ställ in äpplena i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Ta ut och servera äpplena varma med glass! Har du fudge över kan du hyvla av lite med en potatisskalare och strö över också.
P.S. När jag bjuder på detta vill folk oftast ha mer än ett äpple så räkna 1,5 per/pers;).
Gräddig vaniljglass
1/2 gelatinblad
1 vaniljstång
2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde 40 %
1 msk flytande glykos
4 äggulor
1 dl socker
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Dela vaniljstången på hälften, skrapa ur fröna, lägg fröna och stången i mjölken och sjud upp, rör ner gelatinbladet och låt mjölken svalna helt. Blanda sedan mjölken med grädden och rör ner glykos. Vispa äggulor och socker för sig tills det blir ljust och poröst och rör sedan ner gräddblandningen i äggsmeten. Starta glassmaskinen och häll i blandningen, kör tills den har en mjukglassliknande konsistens, häll i en burk och frys.
Lycka till/
Fia!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar