16 maj 2013

Min lilla loppas ettårskalas!

Oj vad lite bloggande det har blivit den senaste tiden:(. Barnen har varit sjuka om vart andra i veckor och det tar liksom all kraft ur en, men nu hoppas jag att det snart är över, väntar bara på att min lilla loppa Celia, också ska få de där vattkopporna som storebror säkert snällt delat med sig av;). Bara, bara hon inte får dem nu denna veckan för på söndag är det hennes stora ettårskalas och jag längtar efter att få ställa upp hennes dessertbord, men sen är de där små kliande prickarna välkomna när som helst så man kan få det överstökat!

Oavsett hur det går så har vi i alla fall hunnit med att fira Celia på hennes födelsedag med ett lite mindre kalas, tillsammans med min mans sida av släkten och det blev ett väldigt mysigt kalas:)! Vi övriga i familjen fyller år på höst/vinter så det var riktigt välkommet med ett (nästan) "sommarkalas". Vi grillade och sen blev det rulltårta, ja ni läste rätt, rulltårta! Ni skulle sett min man och min mammas miner när jag berättade att jag skulle baka rulltårta till Celias kalas, hehe de tittade på varandra och tänkte säkert att nu håller hon på att bli sjuk eller något:). Min man såg förvirra ut och sa lite osäkert "Hehe, det trodde jag aldrig att jag skulle höra från dig, rulltårta?". De drog en lättnadens suck när jag berättade att det såklart inte var en vanlig rulltårta jag skulle göra, ni ska få se ;). Puh, hon håller inte på att tappa förståndet!

Det blev en dekorerad rulltårta med söta små nallar och färska bär:). Inne på bloggen Kakonstren (http://kakmonstren.blogspot.se/2013/04/harlekin-tartabisquit-joconde-style.html )  hittade jag ett recept på en Bisquit Jocond botten och där även recept på Pate Decor som man använder för att spritsa mönsterna, i det här fallet nallarna, med. Recept och en steg för steg på hur jag gjorde, hittar du längst ner i inlägget.

Bisquit Jocond bottnen var verkligen underbar, saftig och god gjord på mestadels mandelmjöl. Jag fyllde den med vit chokladganache och lemoncurdgrädde, en kombination som är ljuvligt god och tillsammans med de färska bären blev det en riktigt uppskattad tårta som gick hem hos alla. Celias gammelfarmor fråga om jag inte kunde göra en till deras nästa pensionärsträff, "De har säkert aldrig smakat något liknande", var hennes ord, hihi, så det får nog bli en (eller två) rulltårtor till inom den närmsta tiden;).




Jag han knappt ta fram tårtan förrän storebror räknade in till sång, så jag han knappt med att tända ljus och fota och filma och allt man vill få med, hihi. Tror han var väldigt sugen!


Hmm, de där bären känner jag igen men vad det andra är det vet jag inte...


Det är något visst med ettårsdagen, när de små barnen (i alla fall mina), får smaka tårta/sött för första gången.
Gott var det och allt slank ner:),  fast bären var nog det som var godast i hennes tycke, verkade det som.



Nu hoppas jag och håller tummarna så hårt jag kan på att söndagens kalas blir av och i så fall kommer fortsättningen på Celias kalasfirande på bloggen inom kort:)  




Nej, nej, nej jag har inte glömt, här kommer steg för steg beskrivningen och recepten också:)! Kan verkligen rekommendera den här och som sagt så har jag hämtat receptet på Kakmonstren, som för övrigt är en väldigt trevlig blogg, väl värd att besöka thttp://kakmonstren.blogspot.se/2013/04/harlekin-tartabisquit-joconde-style.html :):



Steg för steg på dekorerad rulltårta

Börja med att rita ett mönster på ett papper, exempelvis nalla, prickar, ränder, blommor etc. Lägg mönstret under ett bakplåtspapper och kalkera av mönstret så att du tillslut täcker hela bakplåtspappret. 

Gör sedan Pate Decor smeten, färga den och häll i spritspåsar, jag använde ingen tyll utan tog engångsspritspåsar och klippte bara ett litet håll och det gick bra. Vänd på bakplåtspappret och kolla så att du ser mönstret igenom överallt och därefter kan du börja spritsa/fylla i mönstret. Tänk bara efter innan vad det är bäst att börja med, som här blev det ju ögon, mun, nos och rosett. 


När du spritsat första mönstret ställer du in plåten i frysen i ca tio minuter. 


Sen är det bara att fortsätta med nästa del, sen in med den 10 minuter till.


Och sedan sista fyllningen. In med plåten i frysen och gör under tiden smeten till bottnen.
När smeten är färdig tar du bara ut plåten från frysen och häller på den slutliga smeten.

In med bottnen i ugnen och när du sedan tar ut den, så pudrar du florsocker över den och vänder den upp och ner.

Låt den svalna helt och dra sedan försiktigt bort bakplåtspappret.


Gör valfri fyllning, jag hade som sagt vit chokladganache och lemoncurdgrädde, lägg ett nytt bakplåtspapper över bottnen och vänd den så att mönstret hamnar neråt, smeta ut fyllningen så jämt som möjligt och rulla ihop. 


Taaadaaa!!! Färdigt, nu är det bara att dekorera med lite bär om man vill det annars äter man den som den är:). Jag frös in min och det gick jätte bra, tänk bara på att den ska tina långsamt i kylen, gärna över natten. Lycka till:)!!!

Recepten:

Pate Decor mönster

1 Äggvita (35 gr)
20 g kakao (om du vill ha brun, skall du färga med livsmedelsfärg byter du kakaon mot ytterligare mjöl)
20 g mjöl
30g socker
30 g smör rumstempererat 

Rör ihop och färga eventuellt med valfri livsmedelsfärg. Om du ska ha flera färger så dela upp smeten i flera skålar och färga därefter, gör eventuellt dubbel sats om du ska ha många färger.
Sen kan du spritsa eller stencilera olika mönster på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Lägg i frysen i 10 minuter, detta måste göras annars riskerar du att smeta ut ditt mönster.
 
Bisquit Joconde botten
1 plåt
Äggmassa:
125 g ägg
87,5 g florsocker
87,5 g mandelmjöl
  25 g mjöl                                   

20 g smält smör  

Maräng:
162,5 g äggvita
40 g  socker


Vispa ägg, florsocker, mandelmjöl och mjöl luftigt, blanda en del av äggmassan med det smälta smöret och rör sedan samman med resterande äggmassa. 
Vispa Äggvita och socker till maräng och vänd sedan ner marängen i äggsmeten. Stryk ut på det frysa mönstret och baka i 220 c°7-8 min
















11 kommentarer:

  1. Så fint! Vad duktig du är!
    Är denna lättare att rulla ihop än en vanlig rulltårta? Lyckas aldrig med dem ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sara:). Har faktiskt aldrig gjort en vanlig rulltårta så jag har inte så mycket att jämföra med, men jag tycker inte det var svårt alls, förutom att jag hade lite lös fyllning i och lät inte ganachen stela tillräckligt så det smet ju ut en hel det i slutet av rullningen, men så hade jag också väldigt mycket på från början så det gjorde inget precis.

      Radera
  2. Jisses så imponerande, vad du är duktig! Jag har aldrig sett en så söt rulltårta i hela mitt liv. Jag tycker om att baka och experimenterar ofta men har aldrig försökt mig på att göra den här typen av botten och har aldrig sett dekorerad botten med något så sött förut (bara med "vanliga" snirkliga mönster vilket jag har tyckt var fint nog). Inspirerande och lättförståelig steg för stegguide med så det här får jag nog försöka mig på =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra:-), tack! Tycker absolut du ska testa det här, går med vanlig botten också, men den här är fantastiskt god:). Har gjort denna några gånger nu och folk som säger sig inte tycka om rulltårta har tagit om både en och två gånger, hehe;). Det hänger ju såklart väldigt mycket på fyllningen också.

      Radera
  3. Åh vilken fin blogg du har! Inspirerande, verkligen:) Dum fråga kanske, men om man vill skriva text, tex namn och grattis på rulltårtan, skall man skriva texten baklänges då för att det skall bli rättvänt när man rullar ihop rulltårtan..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fia, vad kul att höra, tack! Jag har aldrig gjort med text men det borde bli så att man skriver som vanligt på bakplåtspappert med penna, sen vänder du ju på pappret för att spritsa i smeten, för man kan inte spritsa direkt på blyerts eller bläck ju, och när du vänt på pappret så blir texten spegelvänd, så den spritsade texten blir spegelvänd ja. Då blir den rätt sedan när man rullar ihop den.

      Radera
  4. Verkligen en underbar beskrivning och att du gjort den glutenfri gör att jag kommer ge den ett försök inom en snar framtid.....

    SvaraRadera
  5. Googlade efter var jag kan beställa tårta till kalaset, men blir nu inspirerad att göra denna variant på egen hand. Väldigt söt tårta! Roligt och annorlunda mer rulltårta också. Till hur många personer räckte rulltårtan på ditt kalas? Funderar på hur många man skulle behöva göra. Bra att det gick fint att frysa in så man kan göra i förväg.

    SvaraRadera
  6. dottern fyller snart ett och jag vill absolut göra hennes tårta men kommer inte hem förrän på eftermiddagen på hennes födelsedag men så såg jag den lösning som går att frysa å är såå fin!!! undrar bara frös du den med fyllningen i? och kan man få recept på fyllningen med?:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag frös den med fyllningen i, väldigt smidigt. Chokladganachen brukar jag höfta lite, men ca 200g vitchoklad och 1,5 dl grädde, koka upp grädden och rör ner hackad choklad. Låt svalna i kyl innan du bre den på bottnen. Lemoncurdgrädden gör du enkelt, bara att vispa grädde ca 4 dl är nog lagom, sen är det bara att blanda i lemoncurd, finns att köpa i burk i affären el gör man en egen.

      Radera
    2. Mängden lemoncurd är det bara att smaka sig fram vad man tycker är lagom, lycka till! Hoppas det inte blev ett för sent svar!/Fia

      Radera