24 november 2014

Femårsklas!

Till sin femårsdag hade min son tydliga önskemål om huruvida tårtan skulle se ut:). Det skulle vara en borg med en prinsessa, drake och det viktigaste av allt, en musketör! Jag gjorde mitt bästa för att tillgodose hans önskemål och när han fick se den färdiga tårtan, gapade han och sa "Men mamma, den är ju helt PERFEKT!". Vilket för mig är det bästa betyg jag kan få! Han är nämligen, precis som alla andra barn, brutal ärlig och säger det han tycker vilket inte alltid är det man vill höra;). 

I år blev det ett lite mindre dessertbord. Normalt sätt så brukar vi bara ha kakkalas med släkten, men min man tyckte att vi i år skulle grilla korv istället och bara ha tårta efteråt och eftersom vi även skulle ha ett mindre barnkalas dagen innan kändes det som en bra idé. Men självklart kunde jag ju inte hålla mig helt endast till tårta;).

Tårtan betsod av one bowl chocolat cake bottnar, både lagerna bestod först av ett tunt lager mjölkchokladtryffel och sedan en jordgubbsbavaroise ovan på det, mycket gott:)! Tårtan är spacklad med chokladsmörkräm och täckt med sugar paste. Alla dekorationer har jag gjort förhand av sugar paste och gumpaste. Det bjöds även på marschmallow cookies, kanelbullskakor och blåa gräddbullar. Recept på tårtan hittar du längre ner. Recept på Kanelbullskakorna har jag hittat på Frediks Fika, en riktigt trevlig blogg, med massa roliga och goda saker, Frediks glada och härliga personlighet speglar sig verkligen i bloggen, med andra ord är den väl värt ett besök!











One bowl  Chocolate cake tårtbotten


1,5 dl kakao 
3,5 dl socker
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 
3/4 tsk salt 

2 ägg
1 dl hett vatten
0,5 dl kaffe
1,5 dl mjölk
1/4 tsk vinäger (Vitvins eller äppelcider)
3 msk olja (jag använde rapsolja)


Gör såhär:

Sätt ugnen på 180°c
Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om så bakpulver och bikarbonatet blandar sig med resten.
Tillsätt de blöta ingredienserna och vispa med elvisp tills allt blandas.
Olja in tre st formar (engångs aluminiumformar passar bra) ca 24 cm. Fördela smeten, grädda i ca 15 min, en sticka ska precis komma ut torr. 

Detta recept brukar jag ofta använda och jag har hittat det som cupcakes inne på Linda Runns blogg, som för övrigt också har den bästa tårtbitsuträknaren, ett litet tips om ni ska räkna ut hur stor tårta ni ska göra.

Mjölkchoklad tryffel

400 g mjölkchoklad2 dl vispgrädde2 tsk honung50 g smör, rumsvarmt

Koka upp grädden, hacka chokladen och häll den kokade grädden över. Rör om tills allt smält och blivit lent, häll i honung och rör till sist ner smöret tills du får en jämn fin tryffel. Låt svala och ställ sedan i kylen. Man kan göra den dagen innan man ska montera tårtan, då är det bara att ta fram den, skulle den vara för hård för att br på tårtan kan man ha den lite i mikron, bara några sekunder åt gången. 

Jordgubbsbavaroise

Bavaroise låter mycket mer avancerat än vad det faktiskt är, det ända tråkiga är väntan på att det hela ska svalna innan man kan vända ner grädden, jag brukar först ställa skålen i ett iskallt vattenbad och sedan i kylen för att få den att gå ner i temperatur fortare. Detta receptet har jag hittat på Tasteline.

250 g jordgubbar
85g socker
1 dl mjölk
100g socker
2 st äggulor
4 st gelatinblad
3,5 dl grädde



1.Mixa jordgubbarna till en slät puré. Koka upp puré och socker, sila.


2. Lägg jordgubbspurén, mjölken i en kastrull och koka ihop.



3. Blötlägg gelatinet 10 minuter i kallt vatten.
Vispa äggulorna och sockret luftigt med elvisp.



4. Slå över den varma jordgubbspurén över äggen och vispa ihop. Värm försiktigt under ständig omrörning med en träslev tills såsen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85 grader.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i jordgubbssmeten.



5. Låt svalna till ca 20 grader. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Man kan sedan antingen fylla tårtan med bavaroisen om man använder någon form av anslagsring att ha runt tårtan under tiden bavaroisen stelnar, så brukar jag göra när jag gör en rund tårta. Denna gången gjorde jag en fyrkantig tårta och lät då bavaroisen stelna i minst 3 timmar i en bunke i kylen och slevade sedan upp ett jämnt lager med den färdigstelnade bavaroisen. Jag plastade sedan in tårtan och lät den sätta sig i några timmar, ca 5, innan jag spacklade och täckte den. 



1 kommentar:

  1. Wow måste säga att du är superduktig. Jag har bakblogg men är långt ifrån lika duktig som du!! men kom gärna förbi och titta, om inte annat kanske du kan ge mig lite tips;)

    SvaraRadera