15 juni 2014

"Fy fan vad jag är bra...!"

De vanligaste folk säger till mig när de ser mina tårtor är nog "Oj vad fin, den vill man ju inte skära i" eller något i den stilen och sedan lägger de till frågan "Hur lång tid tar det att göra en sådan tårta egentligen?". Det är väldigt smickrande och trots att jag hört det oändligt många gånger, blir jag fortfarande lika glad:)! Men eftersom syftet med det hela är att man faktiskt ska äta konstverket, eller ähmm tårtan, så är det precis lika viktigt, för mig, att den smakar fantastiskt gott också! Därför känns det extra bra att det vanligaste folk säger efter de ätit av tårtan är "Den var så fin och så GOD!" Men om något en tårta ska vara väldigt fint och samtidigt väldigt god innebär det oftast att det ligger MÅNGA timmar bakom!

Att svar på frågan hur lång tid det tar är nästan helt omöjligt då det är väldigt olika beroende på dekorationer, fyllning etc. Det är dessutom många moment som delas upp på olika dagar. Först brukar jag göra dekorationerna, har jag tid gör jag helst dessa 1-4 veckor innan tårtan ska ätas, oftast vill jag att dekorationerna ska stelna nämligen så de håller formen bra, då är det bra om man är ute i god tid, så blir det inte så stressigt heller. Sen ska det bakas bottnar en dag samt förberedas fyllningar, dagen efter det fyller jag tårtan och dagen efter det gör jag först smörkräm och spacklar tårtan och efter någon timme täcker jag den med sp för att sedan slutligen dekorera den, sen är den redo att ätas dagen efter. Hängde ni med nu? En tårta som ska ätas på lördagen börjar jag alltså helst baka på onsdagen, möjligtvis på torsdagen om jag har möjlighet att baka något innan jobb eller så. Alla dessa moment gör det lite svårt att räkna ut hur lång tid det hela tar.. Men till denna studenttårta fick jag tillfälle att räkna ut hur lång tid det faktiskt tar, jag hade nämligen inte hunnit förbereda den alls, inga dekorationer eller någonting hade jag börjat på när det bara var fem dagar kvar, eller jo utseendet hade jag ju bestämt förstås:). Det låter kanske som gott om tid, men eftersom jag har  jobb och två små barn, så kan jag nästan bara hålla på på kvällar efter de har lagt sig, vilket innebär att jag börjar vid 20.00 och då gäller det att ha en plan:). Denna tårtan är visserligen tre tårtor och beräknad till 70 pers, men kan ni gissa hur lång tid det tog...??? Det är knappt så jag vågar erkänna det med det landade på 25 timmar! Det är ju inte klokt, tänker ni, hon måste vara knäpp! Och ja, det är jag väl till viss del också;). Men även om det tar lång tid och det är vissa moment i det hela som är mindre kul så får jag ut så mycket av det, jag älskar det, jag älskar skapandet och det kreativa och jag älskar känslan som jag känner i hela kroppen när jag trött och utmattad klockan 01.00, upprymd och stolt sätter in den färdiga tårtan i kylen och jag känner att jag är fan bra på det här ändå, jag fixade det, det blev som jag ville, trots lite svårdomar längs vägen, så slutade även denna tårta med att jag känner mig nöjd! Jag går och öppnar kylskåpet tjugotusengånger, precis som alltid, bara för att jag ska se så det verkligen inte är något jag vill ändra på men nä, jag är nöjd,  jag går och lägger mig och sjunger för mig själv "Fy fan vad jag bra..!"

Tårtorna innehåller saftiga one bowl chocolate bottnar, mjölkchokladmousse och jordgubbsmousse, spacklad med chokladsmörkräm och täckt med sp, dekorationerna är gjorda i sp och gumpaste.Emma ville ha en tårta som var en kopia av hennes studenthatt och jag försökte få det så likt jag kunde, en del saker, som hur jag skulle få dit gripen, klurade jag på ett tag, men tillslut kom jag på det. Jag kalkerade av gripen på ett bakplåtspapper, sedan la jag den på spn (alltså när tårtan var klädd), drog med en tandpetare längs linjerna vilket gjorde märke i spn som jag sedan kunde måla i med ätbar pärlemofärg. Vecken på mössan gjorde jag genom att rulla och trycka till lite med ett penselskaft efter att tårtan var täckt, under spn är tårtan alltså spacklad med raka kanter som vanligt. 

Emma ville också ha tårta med bilen som hon skulle åka med på, så så fick det bli:)!

Stort grattis på din dag Emma!1 kommentar:

  1. Fy FAAAAAAN vad du är bra!!!! Är så himla stolt över dig syster, och allt du lyckas med. Det jag är allra mest stolt över är att du presenterar det så här, precis så som man bör göra när man är bra och känner sig bra. Berätta det och njut av det!!

    SvaraRadera